En uppmaning till alla iFånar därute – bojkotta Apple!

December 23, 2010

Jag läser att Apple nu tar ställning mot Wikileaks genom att inte tillåta en Wikileaks-app som utvecklats för deras iPhone att laddas ned från deras webbutik (appstore?). Apple tar nu tydligt ställning mot informationsfrihet och transparens hos makthavare genom att ställa sig på USA-regeringens sida i Wikileaksfrågan. I denna osmickrande hall of shame står sedan tidigare betaltjänstjätten PayPal och kreditkortsboven MasterCard.

Att Apple motsätter sig fri informations- och kulturspridning är definitivt ingen nyhet. Hela deras verksamhet är baserad på tanken att från sina produkter nitiskt sålla bort den information och kultur som inte passar deras affärsplaner. Inget medieinnehåll och ingen mjukvara får lov att köras på t.ex en Apple iPhone om materialet inte härrör från en av Apple på förhand godkänd källa. Apple har sedan länge försökt motverka konkurrenter mjukvarumarknaden genom att lägga ut “patentminor” för sina konkurrenter att trampa på.

Jag vill nu rikta en uppmaning till samtliga användare av Apples produkter (Mac, iPad, iPhone, iPod, iTunes och allt annat iSkräp!), i synnerhet bland oss Pirater, att bojkotta företaget effective immediately! Inget gott kan på sikt komma av att man gynnar ett företag som försöker få ensamrätt på universums fundament och som till råga på allt vill censurera användarnas insyn i makthavarnas fulmjöl.

Filmtips inför Julen (se till att titta på denna tillsammans med mamma, pappa, mormor, tomten och alla barnen): Patent Absurdity – How software patents broke the system

Advertisements

4 Responses to “En uppmaning till alla iFånar därute – bojkotta Apple!”

 1. Magnus Says:

  I stora drag kan du utöka din uppmaning till att gälla _allt_ amerikanskt. Synd bara att det inte finns fler ryska alternativ, men asiatiska och europeiska finns det tillräckligt av för att det inte skall innebära någon egentlig begränsning.

 2. Jonas Says:

  Magnus: Finns det någon logik i det där eller är det bara frispinnande svammel? Det är ju inte ont om alternativ. Det de flesta nog tänker på, Android, är amerikanskt men ägnar sig inte åt någon förhandscensur.

 3. Breki Says:

  Mnja, nu var det ju inte riktigt där skon klämde, eller hur?

  Apple sparkade ut appen eftersom den kostade pengar och enbart visade saker som var fullt tillgängliga gratis på hemsidan. Det var inte ens Wikileaks själva som skapat eller laddat upp den utan en privatperson som bestämde sig för att tjäna pengar på folks nyfikenhet.

  • harfagre Says:

   Har du en källa från t.ex Apple där de motiverar varför appen togs bort med just det uttalandet, att det skulle vara betalningsbiten som var problemet? När jag anstränger mig (ytterst lite) extra för att och söker så hittar jag länken http://news.cnet.com/8301-13579_3-20026271-37.html där jag hittar följande citat från Apples talesperson Trudy Muller:

   “We removed the WikiLeaks app from the App Store because it violated our developer guidelines. Apps must comply with all local laws and may not put an individual or targeted group in harm’s way.”

   Bland kommentarerna på denna artikel så finns det mycket riktigt de som hävdar att det är just sättet som mannen bakom appen tog betalt som fick Apple att plocka bort densamma. Men borde inte fler WikiLeaks appar då dykt upp för nedladdning i Appstore (det kanske det har gjort; jag använder själv inga Apple-produkter av ideologiska skäl så jag vet inte)?

   Jag välkomnar all källkritik och hoppas alltid att folk som sitter inne med fakta uppdaterar mig när mina slutsatser inte tycks hålla vatten.

   Själv tolkar jag det dock fortfarande som att det handlar mer om politik än formella brott mot Apples regler. Detta eftersom Muller (i likhet med USA’s regering) refererar till luddigheter som att en app inte får bryta mot “lokala lagar” eller “utsätta individer eller grupper för fara” utan att specificera.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: