Jävligt märkligt

September 28, 2010

Från SvD-artikeln som rapporterar om den pågående rättegången: “11:29– Det är målsägande som äger rättigheterna och därför kan de göra en bevissäkring. De kan ladda ner verken, men om polisen skulle göra det skulle de begå brott och det är inte tillåtet, säger Roswall.”

Är det bara jag som tycker det är jävligt märkligt att en part i målet får ägna sig åt bevissäkring på det här sättet (brottsprovokation) när inte ens polisen får göra det? Hur känner åklagaren själv kring denna ordning, tro?

Advertisements

4 Responses to “Jävligt märkligt”

 1. Tor M Says:

  Polisen borde väl få bevissäkra på samma sätt om de bara frågar upphovsrättsinnehavaren om lov.

  • harfagre Says:

   Jag kan inte tala flytande juridiska men mitt sunda förnuft (detta otroligt användbara argument) säger mig att det är fel att polisen inte sköter alla delar av förundersökningen. Jag ser en tydlig rättssäkerhetsrisk i att valda delar av materialet som ligger till grund för åtal baseras på det som målsägandesidan själv har gett polisen. Vi har på målsägarsidan att göra med mäktiga organisationer vars hantlangare här i Sverige inte ens skyr dataintrång som medel för att kunna sätta dit sina politiska motståndare. Känns inte som om de borde få komma i närheten av något som ska användas som bevis i domstol.

 2. Robert Andersson Says:

  Kruxet är att man ska var säker på att torrenten pekar på material som man har rätt att tanka hem. Polisen kan ju inte veta att så är fallet. Frågan är om någon annan heller kan det 😉

  • harfagre Says:

   Ett ännu större krux, som jag ser det, består i att det enskilda brottet som de vill visa begås när de själva laddar ned material från TPB (upphovsrättbrott under nuvarande lagstiftning) aldrig hade ägt rum om inte de gjort det. Det väl av just denna anledning som brottsprovokation inte är tillåtet i Sverige?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: