Dags att sluta dalta med Google, Pirater!

July 12, 2010

Jag läser på Piratpartiet Nyheter om en undersökning som enligt nyheten visar att 20% av alla program skrivna för Android, Googles halvnya open source-operativ för mobiltelefoner, läcker känslig privat information till tredje part. I skrivande stund så har inlägget bara en handfull kommentarer, trots att det skrevs för flera veckor sedan, men av dessa så står två Pirater direkt upp för Android och påpekar att denna tolkning av undersökningen, att 1/5 av Androidprogrammen läcker känslig information, är att betrakta som skräckpropaganda.

Jag kan börja med att ge dessa två pirater rätt i en sak: det är missvisande att kalla en programvara som på förhand ber om tillåtelse innan den samlar på sig och skickar vidare privat information om användaren för en ”läckande” programvara. Användaren har givit sitt godkännande, vilket såklart är en förmildrande omständighet. Att det hela skulle vara ”en ickenyhet” håller jag dock inte med om. Att 20% av Androids appar ägnar sig åt data mining, låt vara en av användaren på förhand godkänd sådan, tycker jag absolut har ett nyhetsvärde. Det belyser ett ämne som jag outröttligt försöker lyfta både bland vänner och arbetskamrater: Google är en ulv i fårakläder!

Hos Internetgenerationen/nirdar (jo, det ordet kan man visst stava så 🙂 i allmänhet och bland pirater i synnerhet så upplever jag det som att det finns någon slags oskriven regel att allt som Google tar sig för automatiskt möts med beundrand och avund, även då det skulle lämpligare med kritisk granskning och bojkott. Ta bara hela Kinaaffären som exempel; Google vill visa upp sig som ett företag som står upp för de mänskliga rättigheterna och hotar Kina med bojkott när regimen kräver att sökningar ska filtreras för kinesiska användare. När regimen i Kina synar bluffen och säger ”Fine! Stick ni bara!” så dröjer det inte mer än ett par månader innan Google är tillbaka i Kina för att släta över det hela, allt i det heliga vinstintressets namn. Om Google hade haft lite ryggrad så hade de, med tanke på hur mäktiga de är, lätt kunnat sätta hårt mot hårt (precis som resten av världen borde göra).

Det finns ett slags romantiskt skimmer kring det företag som startades av ett par unga entreprenörer i början av 2000-talet och som idag i princip äger det mesta av det som vi kallar Internet. Googles cookies, de informationsfiler som lagras på din dator och som samlar information om dina surfvanor, är så heltäckande att Google säkerligen vet mer om dig än vad du själv gör. I praktiken bleknar FRA’s potentiella insyn i svenskarnas privatliv jämfört med sin privata motsvarighet tvärs över Atlanten. Google har dock efter vad jag har hört frasen ”Don’t be evil” som ledstjärna, så jag antar att jag bara är en foliehatt.

Inte skulle väl ett företag som sitter på mycket detaljerad information om hälften av jordens befolkning missbruka sin makt?

Advertisements

13 Responses to “Dags att sluta dalta med Google, Pirater!”

 1. Stefan H Says:

  “Jag kan börja med att ge dessa två pirater rätt i en sak: det är missvisande att kalla en programvara som på förhand ber om tillåtelse innan den samlar på sig och skickar vidare privat information om användaren för en ”läckande” programvara. ”

  Douche.

  De ber inte om att samla information OCH SKICKA VIDARE den. Det finns inget i undersökningen som kollar ifall informationen skickas vidare. En SMS-app behöver t.ex. rimligtvis tillgång till din kontaktlista, men det betyder ju inte att den skickar din kontaktlista vidare någonstans utanför din telefon. Det är tillochmed väldigt osannlikt, även om det självklart kan hända att någon skriver en SMS-app just för att samla in kontaktinformation.

  Sen, även om det finns appar som läcker personlig information (det gör det säkerligen, allt annat vore konstigt i ett så pass öppet system), har ju inget med Googles fåraktighet i ulvakläder att göra. Google får ju inte informationen liksom (de har den i regel redan, då de flesta synkar sina kontakter mot sitt google-konto).

  Sen är nog de flesta på det klara med att Google samlar information om användare just för att, på olika vis, kunna tjäna pengar på denna information UTAN att stöta sig med sina kunder.

  • harfagre Says:

   “De ber inte om att samla information OCH SKICKA VIDARE den. Det finns inget i undersökningen som kollar ifall informationen skickas vidare.”

   Det var slarvigt av mig att inte kontrollera källan ordentligt innan jag drar slutsatser. I stand corrected. Det finns visserligen inget i undersökningen som tyder på motsatsen heller (omvänd bevisbörda, du vet! 😉

   “Google får ju inte informationen liksom (de har den i regel redan, då de flesta synkar sina kontakter mot sitt google-konto).”

   Ingen vet säkert exakt vad Google får tillgång till och hur. Det är just det som är problemet. Google är företaget som påstår sig ha utvecklat ett program för scanning av trådlösa nät för att sedan “av misstag” installera det i sina kamerabilar. Det finns gott om exempel på att deras trovärdighet i integritesfrågor borde betraktas som tämligen låg.

   “Sen är nog de flesta på det klara med att Google samlar information om användare just för att, på olika vis, kunna tjäna pengar på denna information UTAN att stöta sig med sina kunder.”

   Att lägga sitt liv i händerna på Google är smidigt, men jag vidhåller att företaget är en ulv i fårakläder. Ingen vet vad Google gör med informationen och 10-20 år. Kan man deala med en förtryckarregim som Kina för att vinna tillbaka marknadsandelar så kan man nog sälja användarinformation vidare till kreti och pleti (vilket de redan gör för att kunna sälja annonser).

   • Stefan H Says:

    Alla kan iaf kolla på Android’s källkod om de vill veta hur OS’et beter sig. I övrigt håller jag med dig.

 2. smen Says:

  Skaffade en androidlur för en månad sen, och är nästintill förskräckt över att sådant strunt som en notepad som kräver tillgång till gps. Tyvärr har jag ännu inte funnit någon brandvägg som motar Olle i grind. Det behöver ju inte vara konstigare än ett pop-up fönster som frågar om man vill tillåta ett program åtkomst till nätet, precis som zonealarm gör på m$ burken.

  • Stefan H Says:

   Vilken notepad-app gjorde det? Antingen så har den någon form av geo-funktionalitet eller så är det bästa att inte installera den och lämna en kommentar om varför.

   Har kollat runt lite och ännu inte sett någon notepad-app som vill ha ens location, men det låter ju inte direkt osannolikt att det skulle finnas en.

   Varför blir du förskräckt? Det är ju verkligen bara att inte installera. Du får ju iaf veta innan du installerar vilka saker appen försöker komma åt i telefonen.

  • Robbin E Says:

   Köp en winmo-lur. Då slipper du tillfrågas om vad som applikationen gör och den tar glatt och checkar gps:en utan att du kan hindra det. Fördelen är ju självklart att du slipper tillfrågas. Bonus för dig.

 3. harfagre Says:

  Som med allt annat så kan man såklart låta bli att använda både Android och tillhörande applikationer. Det jag ville belysa med mitt inlägg var snarare nonchalansen inför Googles potential som storebrors förlängda arm som jag upplever bland både pirater och kollegor.

  Om man ska ha trovärdighet i integritesfrågor så kommer man inte ifrån att syna Google lika grundligt i sömmarna som t.ex FRA.

  • Stefan H Says:

   Må så vara, men det har ju inte öht med den undersökningen (som är skräp) att göra, så det är bara onödigt att använda den som argument för de argumenten håller inte.

   Sen ang Google vs FRA, det är skillnad på sex och våldtäkt.

   • harfagre Says:

    Om du blir våldtagen utan att veta om det, blir du inte våldtagen då? Jag tror att få människor egentligen reflekterar över just hur mycket Google vet om dem. I detta ligger en enorm pedagogisk uppgift för oss skeptiker.

    När det kommer till kvalitén på undersökningen så sätmmer det kanske att den är låg. Det borde isåfall sporra andra till att granska Google och andra Internetjättar noggrannare.

    Det där jag skrev om att pirater daltar med Google på integritesfronten verkar stämma hitintills; åtminstone en person reagerar direkt med att reflexmässigt försvara Google när de kritiseras, eller vad säger du, Stefan? 😉

   • Stefan H Says:

    Jag försvarar inte Google. Jag klagar på dina dåliga argument, det är en enorm skillnad 😉 Det vore betydligt bättre att ta upp saker kring hur just google.com arbetar än att ta upp hur icke-google-mjukvara på Android Market beter sig enligt en kass undersökning som folk drar felaktiga slutsatser ifrån.

 4. wertigon Says:

  Det som är viktigt att komma ihåg också är att merparten av dessa applikationer inte är skrivna av Google. Det är som att säga att bara för att 20% av alla program för windows där ute har virus på sig så är Microsoft ett ondskefullt företag.

  I och med att Android är en öppen marknad så kan de inte hållas ansvariga för vad andra personer skriver för program till sin mobilplattform.

  • harfagre Says:

   Google förbehåller sig rätten att ta bort applikationer som de anser olämpliga. Liksom Apple så kan de via fjärr plocka bort (och förmodligen lägga till) applikationer från Android-telefoner efter eget tycke. (http://www.theregister.co.uk/2010/06/24/google_lifts_two_apps_from_android/).

   Att de tar sig denna rätt framgår såklart av användaravtalet men jag ogillar dubbelmoralen; antingen är något fritt, eller också så är det inte.
   Jag tycker inte att Google är fria från allt ansvar över Android-apparna om de samtidigt förbehåller sig rätten att gå in och peta i desamma hos användarna.

   Det som retar mig så till den milda grad är att Google undgår den mördande kritiska granskning som vore på sin plats, inte för att de har schyssta användaravtal och policies, utan för bara att de är Google; att de har en särställning som idoler hos Internetgenerationen.

   Google skulle kunna sälja elfenben på postorder eller exportera trampminor till 3:e världen och ändå klara sig undan kritik!

   • Stefan H Says:

    Android Market är en icke open-source-app för Android-telefoner, skriven av google. Det finns andra alternativ, och går installera appar utan att gå via market. Just Android Market är endast “halvöppen”, och Google säger sig bara ta bort appar som inte gör vad deras beskrivning säger att de gör. Android som OS blir inte mindre fritt för den sakens skull dock.

    I övrigt:
    Fast Google blir ju rätt så hårt granskade. Du tittar nog på fel ställen.

    Menar du att de inte blev kritiserade för data-miningen av trådlösa nätverk?

    Att folk inte har kritiserat hur de loggför hur människor googlar?

    Att ingen har kritiserat annonssystemet i gmail?

    Tror folk är mer på det klara med hur mycket fult och fuffens Google har för sig än vad t.ex. Microsoft (messenger är inte att leka med), Facebook (även om det börjar bli mer uppmärksammat) och Yahoo har för sig.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: