Nästa justitiemord tillskrivs storebror

May 28, 2010

Jag läser på DN och SvD att Thomas Quick, alias Sture Bergwall, i praktiken frias från 1997 års mordåtal. Thomas Quick blev under 90-talet känd i hela Sverige då han åtalades och dömdes för en rad olika mord,
Åklagaren Eva Finné säger att bevisläget ändrats sedan de erkännanden som Quick gjort för brottet tagits tillbaka och att brott därför inte längre kan styrkas. Quick kommer sannolikt ta tillbaka fler av alla de morderkännanden som han gjorde. I ett inslag som sändes i Svt i vintern 2009 så säger Quick så har han aldrig varit skyldig utan påverkats att erkänna under en tid då han bårde led av psykiska sjukdomar och tung medicinering.

Det vi ser nu är ett praktexempel på hur illa det kan gå när polis, åklagare, rättsläkare och rättsväsendet i övrigt fått för sig att de gripit rätt man. Polis har undanhållit bevis, åklagare har slarvat och rättsläkare har under ed vittnat att bevismaterial som hittats var benbitar från en människa när det i själva verket var plast och lim.

Man ska komma ihåg att Quick är fälld för en rad andra brott, bland annat sexualbrott, där hans skuld kanske även fortsättningsvis kommer vara helt oomtvistad. Något helgon rör det sig därför förmodligen inte om men det förändrar inte det faktum att detta kommer bli betraktat som en av Sveriges värsta rättsskandaler.

Vad händer i framtiden när staten fått för sig att en oskyldig har begått ett hemskt brott och sedan kan backa upp ett åtal med massor med indicier insamlat av FRA och Datalagrinsdirektiv? Det är bara en tidsfråga innan vi får se det första justitiemordet signerat övervakningssamhället. Detta visar varför Piratpartiet behövs i Riksdagen!

Advertisements

7 Responses to “Nästa justitiemord tillskrivs storebror”


 1. Japp, det är bara en tidsfråga!

  Hur har det gått i Jkpg och Marknaden där då? Får vi se lite bilder?


  • Jag hade tyvärr ingen kamera med mig själv men då jag hade ganska stort besvär med min outfit så hoppas jag för mitt egos skull att någon av de andra lägger upp bilder på oss snart! 😉

 2. Polisen Says:

  Problemet i Quickmålet var bl.a. bristen på bevisning som var fristående från vad Quik själv berättade.

  Information som samlas in från telekommunikation kan bekräfta eller underminera vad vittnen säger och därmed underrlätta för polisen, åklagare och domstol att avgöra om någon är skyldig eller oskyldig, dvs förhindra justitiemord. Tänk om man hade lagrat trafikdata som visade att Quick använde sin telefon på en helt annan plats än var mordet begicks. Då hade man undvikit denna process. Det hade väl varit bra?


  • Vad säger det om rättsväsendet och våra rättsläkare när de dömer en psykiskt sjuk och drogad man för flera mord, till största delen baserat på hans egna utsagor? Om “bristen på bevisning som var fristående från vad Quik själv berättade” så borde man kanske ha friat honom i ett tidigt stadium?

   Hittills så har det jag läst och hört om polisens insatser i Quick-målen inte direkt imponerat på mig. Om poliser som utreder såhär allvarliga brott visar upp sådan inkompetens så har jag svårt att se varför de skulle få större befogenheter att bedriva utredningar mot medborgarna, snarare tvärtom!

   Jag välkomnar verkligen kommentarer från poliser som kanske vet saker om fallet Quick som inte jag vet (eller tror mig veta). Har “Polisen” någon information om det bevismaterial som enligt vemdetnuvar gömts/glömts i en skrubb på en polisstation under flera år?

 3. Henrik Holst Says:

  Du är rent för naiv Polisen! Vad skulle det bevisat att hans telefon användes på en annan plats vid samma tidpunkt, han kunde ju ha lånat ut den.

  Men även det kvittar för om åklagare och poliser kan gömma undan annan bevisning i fallet (t.ex det faktum att han jobbade i en kiosk när brottet skulle ha begåtts) så vad är det som säger att de inte skulle gömma undan ev bevis för var hans telefon skulle ha använts.

 4. Jonas Says:

  Polisen: I just detta fall har det knappast rådit någon brist på indicier att Quick inte kunde begått flera av morden. Snarare är det ett bra exempel på vilka skygglappar rättsväsendet är utrustat med när det gäller att vikta bevisvärden.


  • Om en erkänd åklagare säger att de har hittat rätt man så krävs det kanske inte så lite pondus hos polisen för att säga emot. Vem vill riskera sin fortsatta karriär inom polisen/rättsväsendet för en misstänkt massmördares skull?

   Återigen, det räcker med att storebror får för sig att någon är skyldig…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: