Inskränkningar i offentlighetsprincipen, signed Askmolnet

May 20, 2010

Jag såg precis ett inslag på TV4-nyheterna där det redogörs för Tant Gredelins senaste proposition till lagändring. Hon och hennes hantlangare från FRAlliansen vill med denna proposition skydda svenskarnas personliga integritet (ja, Beatrice Ask vågade ta de orden i sin mun i… helt otroligt) genom att göra det svårare att på nätet få fram inkomstuppgifter om medborgare ur offentliga register.

Tydligen så ska möjligheterna för journalister och andra intresserade att snabbt hitta den här informationen på nätet begränsas för att undvika ”skvaller”. På en direkt fråga om varför denna förändring av lagen behövdes så svarade vår justitieminister rent frankt att hon inte kunde ge ett konkret exempel men att svaret finns i propositionen(!). Jag tolkar det svaret som att hon egentligen inte bryr sig, men att lämpliga svepskäl för att försöka plocka poäng på integritetsfronten finns nästlade i högen med papper som hon låtit krysta fram.

De uppgifter vår regering vill försvåra åtkomsten till för journalistkåren är uppgifter som sedan länge funnits öppna för allmänheten. Man kan såklart argumentera att det är bra att det måste vara omständligt att få fram dem (ringa skattemyndigheten och beställa hem dem efter att en menprövning gjorts) men det här kommer försvåra det journalistiska arbetet med att granska makthavare, både politiska och ekonomiska. Kritik mot propositionen riktades i inslaget från Journalistförbundet att detta kommer att försvåra deras granskande arbete.

Det är min starka övertygelse att möjligheten för journalister och medborgare att granska bör trumfa rädslan för att folk ska skvallra om (de för övrigt redan offentliga) inkomstuppgifterna hos Skatteverket.

Advertisements

One Response to “Inskränkningar i offentlighetsprincipen, signed Askmolnet”

  1. Harlekin33 Says:

    Det vet väl alla att Askmolnet älskar offentlighetspricipen.

    ROFLMAO


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: