På DN/SvD-fronten intet nytt (om SÄPO)

May 15, 2010

Efter att ha sett inslaget i SVT Rapport rörande den nedlagda förundersökningen mot de för grundlagsbrott misstänkta SÄPO-cheferna så noterar jag att varken DN eller SvD har skrivit ett ord om saken i skrivande stund.  Detta kan naturligtvis bero på någon slags oskriven regel om att en nyhetsredaktion inte ska “stjäla” (dvs kopiera) förstasidesstoffet från en annan redaktion. Inget märkligt så långt, det kan mycket väl röra sig om gammaldags yrkesheder. Är man dock lite konspiratoriskt lagd (vilket jag blir mer och mer i takt med att jag lär mig hur saker fungerar; det är dessutom bra mycket roligare) så kan man tolka det annorlunda. Vill den borgerliga (den “oberoende liberala”) pressen kanske att läsarna hellre ska läsa om meningsskiljaktigheter på Miljöpartiets kongress eller att Tre Kronor vann mot Letterna i hockeyn?

Till alla er som inte missar ett tillfälle att basha Public Service som koncept så vill jag förutom exemplet ovan peka på att det var SVT Rapport som hösten 2008 avslöjade FRA’s handel med underrättelseinformation till diktaturer och att det var SR’s P3-nyheter som vaskade fram och höll frågan om den jäviga TPB-domaren vid liv i gammelmedia. Public Service är enligt min mening långt bättre lämpade än marknadskrafterna att granska makten. Detta av den enkla och uppenbara(?) anledningen att kommersiell media ägs av samma människor som äger t.ex EU-lobbyisterna.

Men vad har då kommersiell media berikat världen med? Något måste de väl ändå ha åstadkommit? Tja… det är väl mestadels sånt här och sånt här

Advertisements

5 Responses to “På DN/SvD-fronten intet nytt (om SÄPO)”

 1. Johan Says:

  Det är inte svårt att bli smått konspiratorisk idag. Särskilt inte då det kommer till nyhetsrapporteringen. Sverige är i krig i Afghanistan och från det hållet råder det näst intill total tystnad. SÄPO-chefer slipper åtal mot grundlagsbrott, med motiveringen att de inte kände till lagen. Finanskoglomerat orsakar ekonomiska kriser som sätter människor på gatan, när de själva tjänar pengar än mer någonsin…
  Vad får vi för rapportering? Hemma hos reportage hos dokusåpakändisar och stora uppslag och otrohetsskandaler…
  Ha en bra dag.
  /Johan


 2. Arbetar man på en högre nivå inom kommersiella etermedia, så måste man hela tiden ha i åtanke att ens sändningstillstånd omprövas med jämna mellanrum.

  Passar man sig inte, så VIPS så blir man av med sändningstillståndet, för att det inte fanns typ “lediga frekvenser”, eller plats i multiplexen.

  Det är många som råkat ut för detta. Men det är inte de som skriver historieböckerna, därför är det naturligtvis tyst om detta.

 3. harfagre Says:

  Jobbar man på högre nivå inom etermedia så är man dessutom oftast ganska tät.
  Det saknas väl förresten inte direkt ett utbud av kommersiella kanaler? Du får det att låta som om SVT är samma sak som den Kubanska, Kinesiska eller Nordkoreanska statstelevisionen. Kolla hemma hos en genomsnittslig SvenneBanan så ska du se att merparten av kanalerna i hans TV är reklamfinansierade.

  Om vi lade ned public service så skulle den nyliberale sveskens så hett eftertraktade “mångfald” i kanalutbudet bestå av porr, fotboll och “WipeOut”. Vi behöver SVT/SR för att iaf försöka bromsa fördummningen av folket!


 4. […] som skriver om Säpo och korruptionen: Satmaran, Vidde (även med SVTs inslag), Sultans Blogg, Hax, Cui Bono, ProjO, Yamiko, Drottningsylt, Mikael Nilsson, […]

 5. Christer Says:

  Mitt minne har svikit mig förr, men jag har för mig att vår kära regering ville förstatliga SVT/SR?

  Så de kan fås att hålla käften på sig och inte bråka om att Säpo bryter mot lagen eller att domare är jäviga.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: