Bloggare är inte journalister

April 28, 2010

Jag läste precis ett inlägg rörande det eventuella skyddet mot husrannsakningar som folket bakom den Amerikanska bloggen Gizmodo anser bör gälla även för bloggare. De hävdar detta efter att Gizmodo-bloggaren Jason Chen ska ha blivit utsatt för en husrannsakan av polisen efter att Apple polisanmält bloggen (som en del av hela “bortappade-iphone”-historien). Gizmodos utgångspunkt är att en bloggare borde betraktas som en journalist och därför omges av ett liknande skydd som journalister och tidningsredaktioner har i Sverige.
Jag vill såklart att skyddet för den enskilde mot husrannsakningar bör stärkas såväl som i Sverige som internationellt, men på principfrågan om bloggare är att betrakta som journalister är jag dock av en annan åsikt än både Gizmodo och Hax(?).

Jag anser nämligen inte att bloggare per automatik bör omfattas av riktigt samma skydd som journalister, av samma anledning som att förmånerna av ett kollektivavtal automatiskt inte gäller alla som jobbar utan bara de som är medlemmar i fackförbundet, nämligen att det med rättigheter även ska följa skyldigheter. Om en bloggare på Internet ska ha samma rättigheter som en journalist på en gammelredaktion så ska denna även ha samma skyldigheter. Jag syftar då på saker som källkritik, utgivaransvar, god journalistisk sed och källskydd. Det jag just radade upp är saker som alltför ofta inte alls respekteras av bloggare.

Inom piratrörelsen (både Piratpartiet och den autonoma rörelsen) såväl som bland andra politiska bloggare så har jag många gånger stött på argumentet att tidningarnas och journalisternas dagar är räknade nu när alla kan publicera och nå miljonpublik; precis som skivbolagen så anses de snart bli överflödiga. Inget kunde enligt min åsikt vara mer fel! När informationsutbudet ökar enormt i omfattning, precis som i dagsläget, så ökar snarare behovet av duktiga journalister att hjälpa oss sålla och sammanfatta. Detta eftersom kvantitet inte nödvändigtvis, faktiskt ganska sällan, har något med kvalitet att göra. Att det blir lätt för alla att sprida information och nyheter innebär tyvärr även att det blir lättare att sprida rena stolligheter.

Enda anledningen till att vi alls har sakliga och informativa bloggar är att ribban för lägsta kvalitetsnivå för någon som vill bli ansedd som seriös sattes av gammelmedia en gång i tiden.
Av alla de bloggar som finns på nätet så håller som regel en försvinnande liten del samma kvalité som man bör kunna förvänta sig av någon som har berättandet som profession. Lika lite som jag vill se icke-legitimerade läkare utföra legitimerade läkares jobb så vill jag se anonyma rättshaverister som de ensamt dominerande källorna till information på nätet. Just nu så behöver vi fler journalister än någonsin förut, absolut inte färre.

Sammanfattningsvis: Många journalister är bloggare, men försvinnande få bloggare bör betraktas som journalister!

Advertisements

7 Responses to “Bloggare är inte journalister”

 1. Mr Profit Says:

  “Sammanfattningsvis: Många journalister är bloggare, men försvinnande få bloggare bör betraktas som journalister!”

  Då blir följdfrågorna:
  1. Vilka bloggare anser du vara journalister?
  2. Vilka konkreta kriterier ska uppfyllas för att en bloggare ska kunna sägas vara en journalist?
  3. Vem ska besluta om “rätten” att få vara/kalla sig journalist?

  • harfagre Says:

   1. Det finns många bloggare (i absoluta tal räknat alltså, inte relativt till det totala antalet bloggar) som jag skulle kalla journalister. Jag kan därför inte lista alla. Se nedan.

   2. Den bloggare som respekterar källkritik, utgivaransvar, god journalistisk sed och källskydd anser enligt mig uppfylla mina kriterier för att kallas journalist.

   3. Jag är osäker på om titeln “journalist” är skyddad på samma sätt som t.ex “läkare”. Mig veterligen finns det inga formella krav, något som kanske bör införas? För att förtydliga mig: jag skriver att försvinnande få BÖR betraktas som journalister, inte att de inte skulle FÅ göra det.


 2. Jag tror att en del börjar blogga därför att de ledsnat på den låga nivån bland professionella journalister.

  • harfagre Says:

   Det finns säkert de som motiveras av att de tycker att proffsen inte sköter sig. Tyvärr är det nog för flertalet möjligheten att skvallra och hetsa semi-anonymt som lockar mest.

 3. Jan Andersen Says:

  Och hur många legitimerade journalister finns där i Sverige?

  • harfagre Says:

   Jag är som sagt osäker på om titeln “journalist” är skyddad eller inte. Jag vet dock att medlemskap i Svenska Journalistförbundet (på gott och ont) betraktas som en slags kvalitetsstämpel. Jag är inte alls främmande för att införa någon slags reglering här; jag står fast vid att det är minst lika viktigt att ha minimikrav på kompetens för att låta någon kalla sig journalist som för att de ska få kalla sig lärare, licenssvetsare eller läkare. Kanske en standardiserad utbildning med efterföljande svärande av “journalisted” (jämför läkared) vore något?

 4. Jan Andersen Says:

  Enligt min uppfattning, så är många journalister inte värdiga titeln journalist. För det mesta är de bara mikrofonhållare, eller så redigerar de meddelanden från TT.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: