Sminka gris avd.

April 22, 2010

Enligt en artikel i SvD så har företrädare för FRAlliansen nu kommit med ett förslag om att det ska bli lättare för svenskar att få reda på vilka uppgifter som lagras om dem i olika register. Tanken är att det från medborgaren ska räcka med ett telefonsamtal till en ny myndighet (vi har väl ändå bara typ 150st i Sverige?) för att få en sammanställning av vad storebror vet om densamme. Det ska även bli lättare att få skadestånd om det skulle visa sig att en myndighet misskött sin hantering av uppgifterna. Tanken att myndigheterna kanske inte borde få tillgång till fullt så mycket information om oss från första början har naturligtvis inte slagit makthavarna.

Det som direkt slår mig är dock inte bara ett detta förslag är uppenbar kosmetika som den nuvarande regeringen nu stryker på i tjocka lager på sin krackelerade integritetspolitik. Nej, det som dröjer sig kvar i min högst medelpresterande hjärna är konstaterandet att förslaget i sig är ett stort integritetshot. Om vi ger mandat till en ny myndighet att för vår räkning sammanställa uppgifter om oss från alla andra myndigheter så lägger vi onekligen alla ägg i samma korg.

Alla har redan rätten att kostnadsfritt en gång per år få ett registerutdrag från alla myndigheter innehållande de uppgifter som myndigheten har om en själv. Detta sker på ens egen begäran och får bara undatagsvis göras i hemlighet av en annan myndighet. Vill vi verkligen ha en myndighet vars enda syfte är att sammanställa (samköra) uppgifter från andra register, något som tidigare varit starkt begränsat?

Advertisements

4 Responses to “Sminka gris avd.”

 1. Fredrik Says:

  150 myndigheter? Fyrdubbla det och du är i närheten av vad som är en låg uppskattning.

  Tror du förresten inte att den här “myndigheten” kommer vara direkt underställd FRA?

 2. Lis Than Says:

  Denna registermyndighet kommer självklart också att registrera de som frågar, samköra deras uppgifter från andra register (förbjudet på eget initiativ, men när medborgaren själv är dum nog att fråga så…) samt rapportera om både själva frågan och svarssammanställningen till FRA…

 3. Christer Says:

  Ja det är ju nästan komiskt; nu jäser det lite i leden det var visst inte populärt det här med övervakning av allt och alla, hur gjuta olja på vågorna?

  Vi prövar att släcka elden med bensin vetja!

 4. BeeGee Says:

  http://www.myndighetsregistret.scb.se/

  Tänkte att det kan vara intressant att grotta ned sig i vilka myndigheter som finns och som man ev. figurerar hos. Ha så roligt.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: