Publicering i lokal prasselmedia fram till valet

March 13, 2010

Jag har en tanke om att vi ska gå samman och skriva insändare/debattartiklar i lokal prasselmedia med jämna mellanrum fram till valet. Lokala tidningar har ofta mycket stor genomslagskraft och eftersom de rikstäckande tidningarna har gott om material att välja bland så är det i regel svårare att få ut sina åsikter den vägen.
Jag har i skrivande stund precis skickat in nedanstående inlägg till de eminenta(?) publikationerna Jönköpings Posten och JönköpingNU. Jag välkomnar kommentarer och input rörande saker som jag bör tänka på till nästa gång då det jag skriver i bästa fall är medelmåttigt rent språkligt.

Jag uppmuntrar dessutom alla fellow pirates som läser detta inlägg att göra slag i saken och skriva!
Lake har redan noterat den skamligt låga frekvensen av piratåsikter som pressats in i brevlådarna hos tidningarna. Sanningen är tyvärr den att mycket få svenskar löser bloggar regelbundet jämfört med papperstidningar, så med bara lite drygt ett halvår kvar till valet så är det hög tid att vi börjar synas. Vill/kan du inte skriva själv? Kopiera min text nedan och skriv under med egen signatur (tänk på att din insändare får mycket större tyngd om du skriver under med “<DITT RIKTIGA NAMN>, Piratpartiet” eller något i den stilen, istället för att vara anonym). Sätt igång!

Storebrorssamhället då och nu

Sverige gick efter andra världskrigets slut länge på en lina uppspänd mellan supermakterna under kalla kriget. Vårt land hade en mycket liten realpolitisk makt att utöva när det kom till kampen mot förtrycket hos våra närmsta grannar och i resten av världen. Trots detta lyckdes Sverige balansera vidare på bygget av nationen som nu tydligt tog sin utgångspunkt i demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. Då vi i omgångar hos våra grannar sett faran med att statsmakten fått alltför långtgående möjligheter att övervaka och kontrollera det fria ordet och opinionsbildningen så stiftade vi lagar på området. Lagar om källskydd för de som rapporterade missförhållanden inom stat, kommun och företag till media. Lagar om öppenhet i förvaltningar för att motverka rättsröta och skydd för den enskildes rätt att bli lämnad ifred så länge det inte fanns ordentligt fog för motsatsen.

När muren äntligen föll så försvann många mörka moln som tidigare generationers Svenskar lärt sig leva med. Varken tysken eller ryssen var nu hot utan snarare potentiella vänner dit vi kunde försöka exportera våra tillsynes så starka människorättsideal. Demokratin tycktes ha segrat över de stora förtryckarapparaterna och respekten för mänskliga fri- och rättigheter ansågs stå ohotade i vårt land. Sen kom terrorattentaten i New York den 11:e September 2001.

Helt plötsligt rycktes vi in i en spiral av repressiv lagstiftning, allt i den internationella terrorbekämpningens namn. Hotet från nazism och kommunism ersattes av det för Sverige helt nya hotet från terrorismen. Det var som om en osynlig hand med en lika osynlig agenda hade placerat en ny osynlig fiende mitt i Sverige. Trots att inget terrordåd drabbat svenskar i Sverige sedan 40-talet så behövdes speciallagar för att komma tillrätta med problemet. Våra poliser, de som ska skydda oss och vår demokrati mot övergrepp från icke-demokratiska element, har de senaste nio åren stadigt fått nya tvångsmedel att använda mot det egna folket.

Detta är skrämmande likt den utveckling man kunde se i Tyskland under den period som föregick nazisternas maktövertagande i Tyskland; löst sammanhängande och och illa underbyggda hotbilder användes för att få folkets tysta medgivande att ge nazisterna total kontroll över samhället.
Alla motståndare till de godtyckliga ingrepp som staten gjorde i medborgarnas privatliv, bland annat genom brevcensur, anklagades för bristande patriotism och lojalitet, och de betraktades med misstänksamhet.

Visst känns detta resonemang igen från makthavare som hävdar att ”vanliga svenskar” inte behöver oroa sig för den framväxande övervakningsapparaten med FRA i spetsen? Ändamålsglidningen som vi varnade för har redan inletts. FRA-lagen hann bra gälla i tre månader innan förslag om att utöka dess användningsområde lades fram av våra makthavare.

Vi Piratpartister anser att de historiska bevisen talar ett tydligt språk och att vi inte kan ignorera dem. Vi vill se respekten för människors rätt till privatliv och anonym kommunikation respekterad genom att införa en övergripande lagstiftning om kommunikationshemlighet. Lika lite som staten får bereda sig tillgång till våra brev ska den godtyckligt få granska vår e-post. Vi måste nu mota övervaknings-Olle i grinden för att vi inte ska behöva genomlida ett nytt sovjet eller nazi-tyskland innan dessa demokratins grundstenar åter behandlas med respekt. Piratpartiet är det enda parti som helt tar avstånd från FRA-lagen och det kommande Datalagrinsdirektivet och vi ställer upp i riksdagsvalet i september.

Jag väljer att avsluta med att citera Henrik von Sydow:
”På samma sätt som vi dessvärre inte kan ta evig fred för givet så kan vi heller inte utgå från att våra makthavare alltid kommer att vara goda. Vår grundlag kan heller inte bara skrivas för soliga dagar, utan måste fungera även i ett skymningsland där antidemokratiska eller främlingsfientliga krafter tar plats i riksdag och i regering.”

Advertisements

4 Responses to “Publicering i lokal prasselmedia fram till valet”


 1. Helt ok text. Dock är det två spontana förbättringsområden – längden och kompexiteten.

  1. Den är ju alldeles för lång för en insändare, den är ju snarare som en historisk exposé. Eventuellt kan den komma in som en debattartikel, men 4000 tecken, som du har, skulle jag, när jag jobbade som debattredaktör omedelbart dissa den, med en order att korta ner till 2500-3000 tecken, max.

  JP kanske tar in 4000 tecken, men de layoutar ju sin debattsida så det blir totalt oläsbart! Jag orkat knappt aldrig läsa den, ens om artikeln verkar intressant vid första anblicken…

  2. Den är lite för komplext skriven. Syftet är vällovligt, att sätta in dagens övervakningssamhälle i ett historiskt sammanhang, men de flesta orkar inte bita av hela den kakan på en gång. Kanske det går att dela upp den i lite mindre bitar.

  Konkret tips om komplexiteten – undvik begrepp som “mycket liten realpolitisk makt att utöva” samt “Lagar om öppenhet i förvaltningar för att motverka rättsröta”. Speciellt redan i första stycket…

  Det är en svår balansgång mellan “seriös”, “tråkig” och “populistisk”, men det är den balansakten som gör skillnaden mellan en läst debattartikel och en oläst…

  Ett sista övrigt tips – greppet att citera Henrik von Sydow i slutet kan tyckas bra, men han är nog inte känd bland “vanligt folk” så ska man använda hans “renommé” måsta man nog förklara med “Henrik von Sydow, den moderate riksdagsmannen”, eller liknande.

  Men ska man ändå korta ner artikeln så är detta en av de saker jag skulle plocka först och ersätta med två sammanfattande meningar om behovet av robusta grundlagar.

  Välj EN tes, driv den med ett par argument och avsluta med något lagom provocerande. Och publicera den här:
  http://forum.piratpartiet.se/Forum461-1.aspx

  Extremt lång kommentar, hoppas du tar den konstruktivt… 🙂

  Ps. Sedan är det ingen dum idé att engagera sig i sitt eget kommentarsfält Hårfagre. Som i förra postningen om Lars Vilks, där engagerade läsare skrivit över 20 inlägg, men ingen kommentar från bloggägaren själv. Släng in en kort kommentar så att vi vet att du ser vad vi skriver. (Om du nu gör det…)

 2. harfagre Says:

  Tack för kommentarerna!
  Jag håller nog med dig om att inlägget är i längsta laget och att det spretar. Jag bestämde mig för att hålla mig till en A4, men bör nog korta ned det ännu mer en annan gång. Inte sett om någon av tidningarna publicerat det eller inte; prenumererar inte själv. Jag tolkar alltid din kritik konsruktivt, så fortsätt komma med kommentarer.

  Jag erkänner att jag kan bli bra mycket bättre på att kommentera mina egna inlägg, men jag tyckte att min poäng försvarades tillräckligt bra av de flesta som skrev.


 3. Visst försvarades din åsikt, men vi läsare (och kommenterare) får intrycket av att du antagligen inte läser kommentarerna, alternativt inte bryr dig tillräckligt för att svara, oavsett vilket ditt skäl må vara.

  Dialog, det är ju det internet är till för…

 4. Olofb Says:

  harfagre, berömvärt initiativ.

  Jag har Mölndalsposten i min direkta närhet, ska ta mig samman och skicka insändare dit vid tillfälle 😉

  Jag och några till anordnar en kurs som redan börjat, om ämnet retorik. Läs gärna en av kursdeltagarnas sammanfattning av hur man skriven en debattartikel (3-4000 tkn) / insändare (1500-2000 tkn):

  http://redhog.org/temp/Piratpartiet/Retorik.1.txt


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: