Insändare publicerad i JönköpingsPosten 091211

December 12, 2009

Den senaste tiden så har det i tidningarna skrivits om framförallt tre händelser som vi i Piratpartiet Jönköping känner oss tvungna att kommentera. Det handlar om så vitt skilda saker som Internetanvändande, avfallshantering och bussåkning inom Jönköpings kommun. För att förtydliga så handlar det såklart om beröringspunkterna för Piratpolitiken hos dessa tre och det hot mot det öppna demokratiska samhället som de för med sig i ett större perspektiv.
Med stora förändringar i samhället följer alltid nya problem och utmaningar; IT- och kunskapssamhället är inget undantag. Det var t.ex svårt att undgå rubrikerna om porrsurfning och fildelning inom kommunen för en tid sedan. Kommunanställda har nu att förvänta sig en rad förändringar i hur de kommer att tillåtas använda Internet på sin arbetsplats. Det har redan talats om införande av ett censursystem för “olämpligt” innehåll på Internet, vilket rent tekniskt oundvikligen för med sig en konstant detaljövervakning av vad varje anställd gör på nätet. Oavsett vad man har för åsikter om nätporr och rasistiskt/extremistiskt material på Internet så bör man akta sig för att införa ett system där ”boten” riskerar att bli värre än ”soten”.

Vem ska till att börja med ta fram riktlinjerna för vad som är att betrakta som ”olämpligt innehåll” på Internet? Vem ser sedan till att ändamålsglidning av samma typ vi sett för FRA-lagen inte uppstår? Vad gör vi när det känsliga registret över våra folkvaldas surfvanor läcker till utpressare? Det finns även andra exempel på faror med att lösa strukturella eller praktiska problem med storebrorsmetoder; Renhållningsarbetarna i kommunen kommer nu exempelvis enligt ett förslag tvingas till att låta sig övervakas via GPS, allt för att makthavarna i kommunen vill visa upprörda medborgare att de tar krafttag mot svart sophämtning. Men var hamnar vi till slut om övervakning ska vara lösningen på alla missförhållanden? Ska vi ha GPS-övervakning av vartenda kommunalt fordon för att förhindra otillbörligt nyttjande av tjänstebilarna? Hur ska en god relation baserad på ömsesidig tillit mellan en arbetsgivare och en anställd kunna infinna sig när den förre ständigt sneglar över axeln på den senare?

Ett tredje exempel på en fråga där integritetsaspekten bör tänkas igenom ordentligt är det nya systemet med busskort som Jönköpings Länstrafik håller på att införa. Korten ska enligt uppgift kunna laddas av resenären själv via Internet vilket helt plötsligt knyter kortet till en specifik resenär, till skillnad från dagens magnetkort där inga personuppgifter lagras. Det kommer alltså inte bara att se att kortet använts för att betala den aktuella resan utan även vem det är som reser vart och när. I en inte alltför avlägsen framtid vill vi kanske inte ha ett system på plats som åt statens förlängda arm registrerat exakt vart vi rest med kollektivtrafiken. Med fel personer i regeringsställning så kan uppgifter som idag känns helt ofarliga att dela med sig av helt plötsligt bli mycket känsliga.
Varför alls bygga ett sådant register från första början, när potentialen för missbruk av dessa uppgifter är så stor? Vi menar såklart inte att alla effektiviseringar av denna typ är av ondo, vi manar bara till försiktighet med vilka uppgifter det offentliga samhället samlar på sig från det privata.

PP är ett parti som kämpar för fri kunskap, fri kultur och respekt för den personliga integriteten, både på Internet och i den fysiska världen. Många av våra väljare och sympatisörer är unga fildelare, men den fråga som har ett starkt och utbrett stöd över generationsgränserna är rätten till ett privatliv; rätten att förbli oövervakad av stat och företag så länge man inte är skäligen misstänkt för ett allvarligt brott. Frågan har fram tills helt nyligen främst engagerat unga tekniskt bevandrade människor, då dessa var de som först insåg de dolda farorna med tekniskt komplicerade lagförslag som FRA och IPRED. Detta är dock något som angår alla eftersom vi, varken vi vill det eller inte, lever och verkar i det framväxande IT-samhället. Man måste inte vara IT-expert för att vilja ha sin privata korrespondens skyddad från uppsprättning.

Advertisements

3 Responses to “Insändare publicerad i JönköpingsPosten 091211”


 1. Sådär, nu har jag bloggat om din insändare också och har lite skrivtips.

  Här:
  Piratpartiet-nyheter de senaste dagarna

  Var det en “insändare” eller debattartikel? Den verkar vara ganska lång.

  Ps. Glöm inte bort att “sociala medier” är till för dialog, så svara på kommentarerna här… 😛

 2. Jens Says:

  Bra jobbat!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: