Upphovsrättens egentliga syfte

November 17, 2009

I motsats till vad de flesta tror så skapades inte upphovsrätten främst för upphovsmännens skull, utan för att samhället skulle hjälpas att utvecklas genom att skydda nyskapande. Hela poängen med upphovsrätten har hela tiden varit att den ska främja innovation, distribution och konsumtion av kultur och vetenskap för samhällets skull. Upphovsmannens “rätt att ta betalt” kom som en bieffekt.

Dagens upphovsrätt har väldigt lite med denna samhällsnytta att göra. Det bästa beviset för detta är att  det kraftfullaste verktyg för mänskligt utbyte av kunskap och kreativitet som mänskligheten skådat, Internet, stryps av upphovsrättsmogulerna för att de ska kunna skydda sina vinster. Istället för att främja kulturen så kväver nu upphovsrätten densamma eftersom principerna för kulturens distribution så fundamentalt förändrats på senare tid. Att tala om termer som “exemplarframställning” för en datafil som kan kopieras och spridas om och om igen till i princip ingen kostnad alls är t.ex inte längre applicerbart. Att massövervaka hela landets Internetanvändare för att några nuförtiden helt överflödiga skivbolagsägare ska kunna skydda sina redan alltför höga vinster är inte proportionerligt.

Christian Engströms blog kan man läsa om att musikartisterna, i motsats till vad skivindustrin så våldsamt hävdat, har ökat sina inkomster på senare år eftersom en större andel av pengarna hamnar hos dem istället för hos deras skivbolag. Varför ska dagens upphovsrätt tillåtas vara kvar, om den i sin nuvarande form inte uppfyller sitt syfte, att gagna samhället?

Cui bono?

Advertisements

One Response to “Upphovsrättens egentliga syfte”


  1. Väldigt förenklat och förkortat resonemang, men argumenten har ju manglats av pirater tidigare så du kommer väl undan den här gången…

    🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: